Limba Coreeana Pre-curs Lecţie (1)

Buna, eu sunt Angie.

Sunt Romanca insa locuiesc in Coreea de Sud. Mi-ar placea sa studiem limba coreeana impreuna. Acest curs de limba coreeana este  la nivel incepator (lectii de baza) si mediu (intermediar). Insa inainte sa studiem limba coreeana, as dori sa va fac o mica introducere despre Coreea si aceasta limba.

Prima oara (astazi) vom vorbi putin despre crearea alfabetului coreean (sau Hangul)

Cine l-a facut?

Cum si de ce s-a creat un alfabet individual coreean?

Untitled-1Hangeul 한글 [ha(ː)n.ɡɯl]) este alfabetul coreean care a fost folosit pentru a putea scrie mai usor in limba coreeana. A fost creat in secolul 15 de catre regele Sejong cel Mare. Acest sistem este folosit atat in Coreea de Sud cat si in Coreea de Nord.

Alfabetul contine 19 consoane si 21 de vocale. Insa , in loc ca scrierea sa fie facuta secvential, de la stanga la dreapta , pe o singura linie, ca in alfabetul Latin, alfabetul hangeul se grupeaza in blocuri silabice.  Spre exemple, cuvantul coreean „apa”  se scrie „물” si nu „ㅁ ㅜ ㄹ”.  Folosind o combinatie alfabetica si silabica, Hangeul a fost descris de catre unii lingvisti „alfabetul silabic”.

 

Multi lingvisti considera Hangeul-ul ca fiind cel mai logic sistem de scriere din lume, in mare parte datorita formei consoanelor care au fost modelate dupa forma limbii atunci cand vorbitorul pronunta fiecare consoana.

Inainte de crearea alfabetului coreean, oamenii din tinutul coreean foloseau chineza clasica ca si metoda de scriere. Insa, din cauza unor diferente fundamentale intre limba coreeana si limba chineza, si numarul mare de caractere folosit in scrierea chineza, multi oameni de rand, tarani, servitori, erau analfabeti. De aceea, pentru a promova alfabetizarea in randul oamenilor de rand, Sejong cel Mare, al 4-lea rege al dinastiei Jeoseon (Coreea de astazi), a creat si promulgat un alfabet nou. Alfabetul coreean a fost creat in asa fel incat orice om de rand (cu o educatie scazuta sau chiar fara educatie) sa fie capabil sa srie si sa citeasca.

Insa, Hangeul-ul  nu a fost acceptat de catre inaltele elite ale societatii in aceea vremea, acestia opunandu-se promulgarii unui nou alfabet , in anul 1440.

Acestia credeau ca, caracterele chinezesti erau singurele forme legitime de comunicare. De asemenea,  acestia au vazut in Hangeul  un pericol la statutul lor social. Insa, Hanguel-ul a intrat in cultura populara asa cum Sejong a gandit, folosit in special de catre femei si scriitori de povesti fictive.

Popularitatea Hangeul-ului a crescut si s-a raspandit fulgerator printre oamenii de rand si analfabeti.

Daca sunteti interesati sa aflati mai multe detalii despre acest subeict (Sejong cel Mare vs inaltele elite)

Puteti urmari aceasta drama

WE59370558_ori< http://asianwiki.com/Tree_With_Deep_Roots >

Proiectul a fost finalizat la sfarsitul lui Decembrie 1443 si inceputul lui Ianuarie 1444; si explicat in 1446 in documentul Hunminjeongeum (Sunetul corect pentru educarea oamenilor), dupa care alfabetul coreean insasi a fost denumit. Publicarea oficiala a documentului Hunminjeongeum a avut loc in ziua de 9 Octombrie, zi ramasa in istoria Coreei de Sud si celebrata ca si „Hangul Day” – sau ziua alfabetului coreean.

Data viitoare vom vorbi despre princiipile crearii alfabetului coreean, care sunt diferentele gramaticale intre limba coreeana si limba romana, si despre caracterele coreene si forma lor, etc.

Chiar daca suna plictisitor, este destul de important sa stiti care sunt diferentele intre limba coreeana si limba noastra, pentru a fi capabili sa intelegeti si sa stapaniti limba coreeana usor si intr-un timp cat mai scurt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s